Het verhaal van Regionaal Landschap Zuid-West Drenthe
14 March 2019

Hotel Het Heerenhuys ligt midden in het Regionaal Landschap Zuid-West Drenthe. Een landschap met een verhaal. Dat verhaal kun je hieronder lezen.

Waar kun je écht tot jezelf komen in een wereld die je bijna niet meer kent? Waar in Nederland heb je nog écht
de ruimte? Waar kun je nog kijken naar een ongestoorde horizon? In Zuid-West Drenthe, Oerprovincie van Nederland, bevindt zich zo’n gebied. Een gebied waar ruimte, duisternis en schone lucht nog ongewoon gewoon zijn. Een labyrint van meren, plassen en slootjes ontstaan door de veenwinning.

Het gebied bestaat uit een unieke verzameling robuuste natuurgebieden. Nergens anders in Nederland vind je zoveel natuurlijke diversiteit zo dicht bij elkaar. Toch gaat ook op geen enkele andere plek in Nederland de interactie tussen mens en natuur zo ver terug. Met water als bondgenoot van de mens bijvoorbeeld om veen af te voeren.

Tussen deze iconische landschappen liggen de karakteris- tieke brinkdorpen die de ondernemende spil vormen voor de vele dingen die je kunt doen in deze streek. Laat je intri- geren door de verhalen en cultuurhistorie, bijvoorbeeld over de Koloniën van Weldadigheid, een stukje haast onbekende Nederlandse geschiedenis waar in 1818 de basis van onze verzorgingsstaat is gelegd. Geniet ongedwongen van de authentieke evenementen zoals de Shakespeare activiteiten in Diever of de Paarden Endurence wedstrijd in Dwingeloo. En laat je verwennen in de gemoedelijke recreatie en horecagelegenheden.

Struin door het Drents-Friese Wold, met eindeloze bossen en vennen afgewisseld door stuifzand. Verdwaal in het oerlandschap van het Holtingerveld, gevormd door ijs en oorlog. Ontdek het Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van Europa, en maak een praatje met de schaapsherder en zijn kudde. Dwaal verder, door het Fochteloërveen, een van de laatste hoogveengebieden in Nederland. Of juist door de Weerribben – Wieden, het grootste laagveenmoeras van Europa met zijn typische

Kortom, je kunt in dit gebied echt ontspannen. Je kunt fietsen en wandelen, (ver)dwalen en struinen, ontdekken en beleven. Echt genieten van de ruimte. Om te aarden en helemaal tot jezelf te komen. Welkom in Regionaal Landschap Zuid-West Drenthe.

 

 

 

Neem contact met ons op